Speurschool

Speuren

Tijdens de speurlessen leren we de hond zoeken; Van lekkertjes in het gras tot verloren sleutels, van handschoen tot geld. We leren de hond een spoor te volgen, zowel heen als terug. We leren de hond diverse geuren te herkennen en te onderscheiden. De mogelijkheden zijn even groot als onze fantasie en de enige beperkingen die er zijn zijn de conditie en de grootte van de hond.
Speuren is hard werken voor een hond. Het vereist grote concentratie en is daarom zwaarder en vermoeiender dan een gewone gehoorzaamheidscursus. Een kwartiertje speuren is net zo vermoeiend als een uur wandelen! Maar speuren geeft dikwijls wel meer voldoening dan uren achter een balletje aanrennen. 

Op de speurschool leert de hond speuren op een vierkante meter wat u dagelijks met de hond kunt doen en het "zwaardere" speurwerk zoals tracking, rescue en backtracking. 
Er zijn speurspelletjes voor binnen- en buitenshuis. En, als de hond (en wij) eenmaal de smaakt te pakken heeft, ook onder alle weersomstandigheden. 

Mijn ervaring is dat honden, als ze eenmaal leren speuren, geconcentreerder zijn tijdens de andere oefeningen, beter luisteren en een hechtere band opbouwen met hun baasjes.
Ik ben nog geen hond tegen gekomen die speuren in de een of een andere vorm NIET leuk vond.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid om met meerdere personen en honden te speuren. Dit gaat in overleg met andere cursisten. Er worden door mij speurmiddagen georganiseerd. Zo kan iedereen geholpen worden als er voor de training meerdere personen nodig zijn zoals bij het zoeken naar personen of voor het verstoppen van voorwerpen. 
De speurschool maakt gebruik van de trainingsmethode van Anne Lill Kvam(NO)